Etiopia: Versting på sensur – flere søker til Norge
Vårens etiopisk valg ga statsminister Hailemariam Desalegns regjeringsparti EPRDF full kontroll over alle 546 seter i parlamentet. Internasjonalt kritiseres Desalegns regime for å undertrykke opposisjon og fengsle kritiske journalister. Første halvår i år har det kommet flere etiopiske asylsøkere til Norge enn i hele 2014.
Regjeringspartiet EPRDF har vært enerådende siden de kom til makten i 1991. Opposisjonen er splittet og mobilisering av kritisk opposisjon blir slått hardt ned på. I et system med enmannskretser mistet opposisjon sitt eneste sete i parlamentet og sitter nå bare igjen med 21 ulike representanter i forskjellige regionale styrer.
Human Rights Watch (HRW) har kritisert regjeringen og framtredende partirepresentanter for å ha skremt velgere og benyttet lovstridige restriksjoner overfor etiopiske medier i flere måneder før valget 23. mai i år. Organisasjonen påpeker at det etiopiske regjeringspartiet kontrollerer sivilsamfunn og kritisk opposisjon gjennom undertrykkende lovgivning, i strid med internasjonale normer.
Committee to Protect Journalists (CPJ) rangerer det etiopiske regimet som det fjerde mest sensurerende i verden, etter totalitære stater som Eritrea, Nord-Korea og Saudi-Arabia. Etiopia er også på CPJs liste over de ti landene i verden som fengsler flest journalister.
Svekkede sivile og politiske rettigheter
Etiopiske myndigheter strammet på nytt til overfor bloggere og uavhengige kritikere i 2014. Bistandsaktuelt skrev i februar i år om landet, som er ett av regjeringen Solbergs 12 «fokusland» for bistand, at i løpet av fjoråret var minst 22 kritiske journalister og bloggere blitt arrestert og siktet. I følge CPJ satt 17 journalister fengslet i Etiopia ved utgangen av 2014. Seks uavhengige aviser måtte stenge og rundt 60 journalister flyktet i eksil. Flere opposisjonsledere ble arrestert, og demonstrasjoner slått ned. Minst 30 personer skal ha blitt drept da politiet slo ned demonstrasjoner i Oromo-områder av landet. Ulike lover setter strenge begrensninger for menneskerettighetsorganisasjoners arbeid i Etiopia. Flere opposisjonspartier og grupperinger er forbudt og anti-terror-lovgivning fra 2009 kriminaliserer alt myndighetene mener «oppmuntrer» eller «gir moralsk støtte» til forbudte grupper.
Møte med fengslede journalister
Den svenske journalisten Martin Schibbye skriver på www.dissidentblogg.org om situasjonen for Reeyot Alemu og andre fengslede, etiopiske journalister.
Martin Schibbye har sammen med fotograf Johan Persson skrevet boka «438 days», om deres erfaringer og møter med fengslede politiske dissidenter, bloggere og journalister i løpet av de 438 dagene svenskene var det etiopiske regimets fanger fra juli 2011 til september 2012.
Flere etiopiske asylsøkere til Norge
I løpet av første halvår i år har det kommet flere etiopiske asylsøkere til Norge enn i løpet av hele 2014. Ved utgangen av juli hadde Utlendingsdirektoratet (UDI) registrert 322 etiopiske søkere, mot 269 i hele 2014. Blant de etiopiere som fikk behandlet søknadene sine av norske myndigheter i første halvår i år, fikk 73 prosent innvilget opphold.
Økonomisk vekst
Samtidig som det er sterk kritikk mot sensur, undertrykkende lovgivning og fengsling av politisk opposisjon, journalister og bloggere, nyter Etiopia godt av samarbeid og økt vestlig bistand. Positiv økonomisk utvikling og landets rolle som en viktig alliert i kampen mot al Shabaab og andre islamistiske terrorgrupper i regionen, er avgjørende i vestlig samarbeid med Etiopia.
Etiopia har ifølge det internasjonale pengefondet, IMF, i snitt hatt en økonomisk vekst de siste årene på mer enn syv prosent. Sosiale velferdstiltak har resultert i dobling av brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger i perioden 2004-2012 og en reduksjon i fattigdom fra 39 prosent i 2005 til 30 prosent i 2011.
I følge FNs Human Development Index, der Etiopia ligger på 173. plass av 187 land, har den økonomiske veksten ført til en høyere levestandard for landets innbyggere. Den økonomiske veksten har også bidratt til å redusere arbeidsledigheten i byene. Blant landene sør for Sahara, er Etiopia det med mest lik inntektsfordeling i befolkningen.
Les mer om:
Internasjonal kritikk av valget og Obamas besøk til Etiopia: Human Rights Watch, the guardian, the guardian.
No comments:
Post a Comment