Friday, June 17, 2016

Seminar med Berhanu Nega fra Ginbot 7 Publisert: 17 juni 2016 -

Bilde: Addis StarBerhanu Nega, leder for den etiopiske opposisjonsorganisasjonen Patriotic Ginbot 7, deltok nylig på seminar i regi av NOAS. Både UDI, UNE og Landinfo var til stede på seminaret, som ga nyttig informasjon om forholdene i Etiopia.

Den 3. juni 2016 holdt NOAS et seminar for å belyse situasjonen for medlemmer og sympatisører av Patriotic Ginbot 7, både for de som er aktive i Etiopia og i eksilmiljøene i Norge. Lederen for Ginbot 7 i Norge, Mulualem Adam, og lederen for Ginbot 7, Berhanu Nega holdt foredrag på seminaret.
Kort om Ginbot 7 og Berhanu Nega
Ginbot 7 er en etiopisk organisasjon som ble dannet i eksil. Organisasjonen ble offisielt annonsert 15. mai 2008. Navnet på partiet betyr 15. mai på amharisk og refererer til datoen da valget til nasjonalforsamling i Etiopia ble avholdt i 2005.
Partiet ble etablert på initiativ fra Berhanu Nega og Andargachew Tsige. Begge har røtter i Ethiopian People’s Revolutionary Party (EPRP), og de var aktive i opposisjonskoalisjonen Coalition for Unity and Democracy (CUD) i forkant og etterkant av valget i 2005.
Ginbot 7 er ikke et politisk parti, men en bevegelse. Formålet med bevegelsen er å få etablert demokratiske institusjoner i Etiopia, blant annet frie domstoler og fritt media. De ønsker et regimeskifte, men har ikke ønske om å ha maktposisjoner etter at regimet er bekjempet. De ønsker at det sittende regimet skal bli det siste regimet, og ønsker demokratiske valgprosesser velkommen. Den sittende etiopiske regjeringen anser Ginbot 7 som en trussel mot regimet. I juni 2011 ble organisasjonen stemplet som en terrororganisasjon av det etiopiske regimet.
Et opplysende seminar
Leder for Ginbot 7 i Norge, Mulualem Adam, holdt et kort innledningsforedrag på seminaret. Han opplyste at den norske delen av Ginbot 7 er en av de sterkeste i diasporaen, og at medlemmer av partiet jevnlig havner i konfrontasjoner med tilhengere av regimet her i Norge.
Hedersgjesten for seminaret var lederen i Ginbot 7, Berhanu Nega. Han beskrev en organisasjon som de siste årene har intensivert sitt arbeid med sivil ulydighet, mobilisering og forskjellige politiske aktiviteter i hjemlandet. Samtidig har organisasjonen bygget seg større blant etiopiere i eksil. Målet er at regimet i Etiopia en dag skal falle. Den økte aktiviteten fra organisasjonens sympatisører og medlemmer har ført til at etiopiske myndigheter har skjerpet overvåkningen og slår hardt ned på opposisjonelle. Nega antar at minst 10 000 politiske aktivister fra forskjellige politiske grupperinger sitter fengslet per dags dato, hvis en regner med de hemmelige fengslene som er spredt rundt i Etiopia.
Nega opplyste at det har vært en forverring i menneskerettighetssituasjonen i Etiopia og at han forventer at dette nok kan bli enda verre før vi ser et eventuelt skifte av maktstrukturer i Etiopia.
Utlendingsforvaltningen går i feil retning
NOAS er bekymret for UNE praksis ovenfor etiopiske politiske aktivister i diasporaen i Norge. Flere Ginbot 7 medlemmer har fått endelig avslag på sine asylsøknader, da UNE anser at det ikke er en generell risiko for forfølgelse i Etiopia for medlemmer av Ginbot 7. NOAS frykter at medlemmene ved en retur til sitt hjemland vil risikere alvorlige reaksjoner fra etiopiske myndigheter ved retur, en bekymring som Nega var soleklar på under møtet.
Risikoterskelen for dagens praksis er ikke i samsvar med den faktiske risikoen som etiopiske politiske aktivister risikerer ved retur. Vi oppfordrer utlendingsforvaltningen til å lytte mer til både objektive internasjonale forskere og å lytte til og anerkjenne den fremste kilden hva angår Ginbot 7, lederen for organisasjonen, Berhanu Nega.

No comments:

Post a Comment